С децата на конната база в Божурище работят само млади хора, при това абсолютно благотворително

В навечерието на коледните празници няколко млади хора се обединиха с цел да помогнат за лечението на болни деца. Става въпрос за лечението, наречено хипотерапия, което помага на деца с тежки диагнози.

От няколко месеца кон е най-добрият приятел на 6-годишния Борис. Малкото момче е с диагноза детска церебрална парализа и рехабилитацията е една от най-важните процедури за неговото здраве. Тук на помощ идва хипотерапията или раздвижване чрез езда. Родителите на момчето избират този непопулярен у нас метод, защото смятат, че така детето им съчетава полезното с приятното.

Така конната база в Божурище се превръща в едно приятно за посещение място за Борис.

„Тази терапия е много полезна за деца с различни видове увреждания. По този начин, ходом по гърба на коня се предават до 110 импулса, които се предават от самия гръб на коня към гърба на детето”, обясни кинезитерапевтът Ния за Нова ТВ.

С децата работят само млади хора, при това абсолютно благотворително. В момента базата се посещава редовно от шест деца. Идеята е тя да се превърне в център за хипотерапия и по този начин децата да получават адекватна помощ.

Всеки, който иска усмивката на малкия Борис да бъде на лицето и на други деца с подобни заболявания, може да посети благотворителния коледен базар в конната база тази събота и неделя.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Михаела Карабельова