Ситуацията в село Браниполе вече е коренно различна, а жителите твърдят, че вече са спокойни за живота си

След репортаж на „Здравей, България“ жителите на пловдивското село Браниполе най-сетне успяха да решат сериозния проблем с преминаването на тежкотоварните камиони през селото им. Веднага, след като показахме тревогата на хората, омбудсманът на Републиката Константин Пенчев се самосезира и разпореди незабавна проверка по случая. Неговата намеса принуди институциите да изпълнят задълженията си и да помогнат на местното население.

Наскоро жителите на пловдивското село Браниполе потърсиха екипа на „Здравей, България“, за да сигнализират, че тежкотоварните камиони не спазват въведената забрана и минават през селото им. Масово шофьорите отказвали да се движат по специално направения обходен път, тъй като губили време и изразходвали повече гориво.

Местните жители сигнализираха, че контролните органи не следят дали камионите спазват забраната и с безпокойство припомниха тежките катастрофи с убити деца, причинени от 20-тоните машини.

След намесата на омбудсмана на Републиката Константин Пенчев ситуацията в село Браниполе вече е коренно различна. Дори с просто око може да се види, че отговорните институции са си свършили работата. Поставени са знаците, които забраняват на автомобили над 8 тона да преминават през населеното място. И камионите действително заобикалят селото, като се движат по друг път.

На ръководството на кариерата е съставен протокол за полицейско разпореждане да постави на изхода на находището предупредителни табели за шофьорите, извозващи инертните материали. Омбудсманът е поискал полицията и ДАИ редовно да следят спазват ли се забраните.

Единственото, за което жителите настояват, е на главния път пред местното училище да бъдат изградени неравности, които да ограничават скоростта на преминаващи автомобили. Така ще се гарантира животът на децата, които пресичат или играят до училището.

Подробности по темата ще намерите във видеото.

Репортер: Благой Бекриев