През зимата честотата на ритуала по хигиенизиране е сведена до минимум

40% от ромите в Димитровград се къпят основно през лятото. През зимата честотата на ритуала по хигиенизиране е сведена до минимум. Това сочат резултатите от проучване в четирите квартала на града, където живеят представителите на малцинството. Предстои част от жителите там да бъдат ваксинирани срещу хепатит.

В Димитровград живеят почти 5 000 роми. Проучването показва, че битовите условия не са добри, а хигиената е на много ниско ниво.

Разходката из димитровградските ромски квартали започваме в „Изток”, където цивилизацията е на доста прилично ниво като за ромско гето, а жителите му не се оплакват от мръсотия.

Оказва се, че в квартал „Изток” рядко боледуват, а за това си има и основателни причини – използват ракията като превантивно средство.

Повечето сгради там имат и питейна вода, и канализация, а там, където няма, ромите признават, че сами са си виновни.

След „Изток” продължаваме разходката си в квартал „Марийно”. В колибите тоалетните са външни, защото канализация няма. Жителите им обаче твърдят, че държат на хигиената си.

Жителите на всички ромски квартали в Димитровград се радват, че предстои да ги ваксинират безплатно срещу болестта на мръсните ръце – хепатита. Те обаче казват, че не хигиената и болестите са им най-големият проблем – безработицата и ниското заплащане.

А колкото до личната хигиена, ромите обясниха, че тя била въпрос повече на навици, отколкото на възможности.

Репортер: Димитър Иванов