По думите му сега всичко зависи от реакцията на македонското правителство

„Мисля, че решението, което беше изработено във вторник, е добро за България, добро е за Македония, добро е за целия регион на Балканите. Първо, защото ясно определя стъпките, които оттук нататък страната трябва да извърви, за да може да премине в следващия етап на присъединяването си към Европейския съюз”.


Това заяви за „Здравей, България” външният ни министър Николай Младенов. Изказването му бе по повод решението на България да остави Македония без дата за преговори за членство в ЕС.


По думите му изработеният план ясно формулира онези критерии, на които трябва да се отговори, а именно - реформите и добросъседските отношения със страни като България.


„За мен е голям успех за нашата страна, че ние успяхме да убедим нашите колеги в Европейския съюз и те да проявят солидарност с вижданията, които България има. Нашите виждания са абсолютно конструктивни. Ние сме готови да започнем веднага разговори с Република Македония по всички открити въпроси, които сме сложили на масата и колкото се може по-бързо да намерим решение на тях, защото пътят им към Европейския съюз е важен и за България, и за българското общество”, категоричен бе Младенов.


Като евентуални стъпки, които Македония трябва да извърви, за да се подобрят междусъседските й взаимоотношения, Младенов посочи три неща. На първо място бързо започване на преговорите по договора за добросъседство, който сме предложили на Република Македония. Второ, създаване на инфраструктура, която да осигури спазването на този договор. И не на последно място, да се види добронамереност в отношението й с България, което според външния министър на България, означава „да се прекрати антибългарската кампания, която през последните дни достигна исторически стойности в съседната страна”.


Според Младенов оттук нататък всичко зависи от правителството на Македония. Ако те реагират положително на това, което беше изработено като решение на ЕС, пътят към Европейския съюз ще се отвори за тях и българската подкрепа ще се възстанови. Но на първо място трябва да видим тяхната реакция. За нас е важно тя да бъде конструктивна и положителна”, допълни още външният министър.