Правосъдният министър бе категоричен, че коледни бонуси в Министерството на правосъдието няма да има

"Институциите в България вече имат механизми, в рамките на които да стане ясно кои са хората, които кандидатстват за такива публични длъжности. Много е важно в рамките на изслушванията да стане ясно за всички има ли съмнения по отношение на професионални, лични или етични качества на кандидатите”, заяви правосъдният министър Диана Ковачева за „Здравей, България”.

Това уточнение дойде във връзка със скандалите около избора на конституционен съдия. Диана Ковачева допълни, че настоящото правителството е поставило началото на по-прозрачен избор на членове на Висшия съдебен съвет и на Конституционния съд.

Доверието в съдебната система много сериозно ще се повиши, ако там сработят механизми, чиито основи вече съществуват – за противодействие на конфликт на интереси, търговия с влияние. Има Комисия за конфликт на интереси, Закон за противодействие на конфликт на интереси. Те започват да стават активни и смятам, че това е добър знак", заяви Ковачева.

"Самата съдебна система, съдиите и прокурорите вече са въвлечени в хода на реформата”, убеден е правосъдният министър.

"Тя протича навсякъде и е свързана с усъвършенстване на работата на съдебната система и сближаване със съдебните системи на другите европейски държави. Основен лидер при протичането на реформата трябва да бъде ВСС", посочи тя, но допълни, че реформата върви трудно, тъй като наследените проблеми са много тежки.

Във връзка с избора на главен прокурор Диана Ковачева заяви, че това е най-тежкият и важен тест за ВСС.

„Радвам се, че има трима кандидати. Те всички са хора с визия за реформа, което дава състезателност, изначално добър избор, без значение кой от тримата кандидати ще бъде избран. Аз смятам, че всеки един от тях има своите достойнства", на мнение е Ковачева.

По думите й ВСС е този, който решава по каква процедура ще бъде избиран кандидатът за главен прокурор.

"ВСС е този, който трябва да прецени всички подробности, свързани със самата процедура. Хубаво е, че Етичната комисия изслуша кандидатите”, подчерта  министърът.

Колкото е важно ВСС да бъде убеден, толкова е важно и цялото общество да бъде убедено, че който и да бъде избран за главен прокурор, това ще бъде най-добрият избор, на мнение е Ковачева.

Относно трафика на хора, правосъдният министър заяви, че този въпрос и дискусията по темата е на дневен ред в България, защото много голям брой хора са жертва на това престъпление.

Според Ковачева трафикът на хора е едно много доходоносно престъпление, свързано с други тежки престъпления като пране на пари и трафик на оръжие.

„Един от способите за предотвратяване на това престъпление е свързано с наскоро влезлия в сила Закон за конфискация на имуществото”, допълни министърът.

Ковачева поясни, че този тип престъпление позволява да се подходи към гражданска конфискация на имущество с недоказан произход, собственост на лица с обвинение за трафик на хора. Според нея това е важно, защото така се пресичат възможностите за реинвестиране в нови престъпления. Този подход се прилага вече в други държави като Ирландия, Великобритания и Италия, допълни министърът.

Относно пенсионирането на директора на затворите – Митко Димитров, Ковачева обясни, че то е било по предложение на нейния зам.-министър Пламен Георгиев.

„Ние очакваме една доста по-активна политика от директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Това е така, защото има много критики към затворите. В резултат на доклади от Инспектората на Министерство на правосъдието (МП) бяха уволнени много служители на затворите, които бяха участвали в нередности”, поясни Диана Ковачева.

Във връзка с тежките условия в затворите, министърът заяви, че ще стартират ремонти на общежитията в Бургас и Варна, където ще бъдат преместени затворници от най-пренаселените затвори. Ковачева обаче допълни, че обществените поръчки са били сериозно забавени.

Относно раздаването на коледни бонуси в съдебната система и думите на вицепремиера Дянков, че това е "гнусно в условията на криза", Диана Ковачева каза, че в МП такива няма да има.

„Министър Дянков е прав, че бонусите трябва да бъдат обвързани с конкретни резултати. Преди няколко свои заседания ВСС предложи и беше взето решение да не бъдат раздавани допълнителни пари в съдебната система. В момента виждаме едно развитие на ситуацията”, поясни още тя.

Целия разговор с правосъдния министър Диана Ковачева в „Здравей, България” гледайте във видеото.