Две години след скандала от 40 постройки са останали едва десетина, останалите са жертва на багерите

Две години след скандала с незаконното строителство на брега на язовир Ивайловград, в митничарското село Ставри Димитрово почти не са останали сгради. От 40 постройки преди, сега там има едва десетина. Останалите са станали жертва на багерите.


За първи път след като подаде оставка като началник на митница „Свиленград”, Стефан Марашев разказва пред Нова Телевизия за своята вила в селото, която е една от законните, но стана повод той да напусне работа.


Аз не съм си подал оставката заради това, че вилата ми е законна или незаконна, въпреки че така беше интерпретирано в пресата. Подал съм си оставката, защото ми беше поискана от директора на агенцията и от по-високи места”, обясни за Нова Стефан Марашев, бивш началник на митница „Свиленград”.


Стефан построил вилата си между 1992 и 1995 година на мястото на някогашните бунгала на ДАП – Любимец. Признава, че това е станало без никакви документи, но тогава законът е позволявал узаконяване след строителството.


„Парцелът не съм го купвал тогава, защото земята още не беше възстановена на собствениците, значи това стана много по-късно. Земята, на която построих вилата, успях да я купя едва 2004 г. Нямахме никакви документи. Значи това, което е същуствувало там, просто не е имало документи, а това, което ние построихме, нямаше как да имаме документи. Наистина към оня период е строена без никакви документи и разрешения, нямаше и как да стане”, допълва разказа си Марашев.


Още преди 15 години всички постройки в Ставри Димитрово са били проверени от ДНСК, а собствениците им са били глобени.


Стефан си спомня, че през 1997 г. за първи път в медиите беше повдигнат въпроса за тези постройки, които са съществували там и тези, които впоследствие бяха построени.


На всички обекти там, които са съществуващи, бяха издадени констативни протоколи за извършено незаконно строителство и на всички ни бяха наложени глоби, които впоследствие са заплатени в Община Любимец. Обяснението е, че по този начин ще започне процедурата по узаконяване.


Вилата на Марашев беше обявена за незаконна след избухването на скандала, но по-късно съдът потвърди, че тя има акт за узаконяване.


Освен Стефан Марашев, днес в Ставри Димитрово не идват и останалите му бивши обитатели. Две години след скандала, са останали едва десетина сгради, шест от които законни, а за останалите се чака решението на съда.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Димитър Иванов