В почти всяка къща в Разложко се приготвят кукерски дрехи

С настъпването на Новата година традиционно започват и кукерските игри в някой части на страната. В Благоевградско новогодишната нощ преминава под знака на кукерските игри, които продължават дни наред.


Да си кукер не е лесна работа, а цяло изкуство, твърдят хората в Разложко. В навечерието на Нова година в почти всяка къща се приготвят кукерските дрехи.


Емил, въпреки крехката си възраст, вече е опитен кукер. Момчето се облича кожите, които са събирани от доста време.


В съседната стая с последните приготовления заварваме Мария. Тя ще бъде първата мома на нейната махала и заедно с кавалера си ще водят хорото.


„Всяка махала в Разлог си има първа мома и пръв ергенин. Те повеждат хорото, играят през цялото време на върха на хорото и го извеждат на центъра. Аз представлявам първата мома на квартала, в който живея”, разказва Мария Мишкова.


Тя се хваща на хорото от 4-годишна възраст. Момичето с радост носи носията, характерна само за разложкия край. След настъпването на новата година започва и истинската работа за кукерите. Кукерски празник има и Благоевград. Тук обаче всяка махала си има свои адет, а костюмите са разнообразни.


Новата година вече е факт, но кукерските игри ще продължат поне още седмица.


Повече по темата може да гледате във видеото. 

Репортер: Екатерина Николова