Сблъсък по темата и в студиото на "Здравей, България"

„Аз лично съм категорично „за” това да има референдум за тютюнопушенето. На мен ми омръзна да живея в държава, в която непрекъснато ти отнемат правото на избор. Според мен в човешкия живот сме обречени да правим избор и човешкият живот е функция на изборите, които правим”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът Кристина Патрашкова.

 

Изказването й бе по повод намерението на СДС да организира подписка за провеждането на референдум за пълната забрана за тютюнопушенето.

 

На противоположното мнение по въпроса застана д-р София Ангелова - гл. асистент в Белодробна болница "Св. София" и от Коалиция за живот без тютюнев дим. „Ние сме категорично „против” референдума на фона на днешния социален статус на страната. Излишен референдум. Ние сме категорично за това да не се пуши на обществени места, защото се базираме на стотиците научни проучвания, които доказват вредата на пасивното пушене върху човешкия организъм”, обоснова се д-р Ангелова.

 

В студиото на „Здравей, България” бе и Васил Иванов – Лучано – бивш министър на спорта и собственик на заведения. „Ако погледнем чисто икономически, от тези 7 млрд., ако бъдат спестени, ние ще трябва да дадем около 30 милиона, за да се направи референдум. Според мен няма нужда от референдум”, бе мнението на Лучано по темата.


От своя страна Любен Цонков от Гражданска инициатива "България без дим" заяви: „Твърдо съм „против” такъв референдум. Ако управляващите искаха да чуят гласа на хората, те можеха да го чуят много лесно – в съвременния свят интернет дава такава възможност”, бе категоричен той.


Целия разговор може да гледате във видеото.