Червеният лидер призова да бъдат раздадени следколедни бонуси и да се увеличат помощите за майките

"Не приемам политически игри. Политиката, ако е истинска, е сериозно нещо. Чрез нея се решават много важни неща, които засягат хората. Управляващите трябва да отговарят за своите думи, за пореден път от ГЕРБ обръщат поведението. Днес казват едно – утре друго. Така не се прави нищо сериозно. Четири години те съществуват чрез конфронтация".

Това заяви за „Здравей, България” председателят на БСП Сергей Станишев.

Според него поведението на държавата към гражданите е несериозно и именно това е причината никой вече да няма доверие на тези думи, „хвърлени във въздуха”. Станишев бе категоричен, че за четиригодишното си управление ГЕРБ не са обещали нещо, което да са изпълнили.

Червеният лидер отбеляза, че се лъже на институционално ниво. Той даде пример с „лъжите на министър Дянков, свързани с обещанията за коледни добавки за пенсионерите.

„Пенсионерите не можаха да посрещнат достойно Коледа и Нова година. Нека, ако ГЕРБ се грижат за бъдещето на държавата, да увеличат парите за майките, които отглеждат деца. Да връзваш бюджета за сметка на гърба на хората, като не реализираш социалните отговорности на държавата – всеки може да управлява така”, констатира Сергей Станишев.

Той призова да бъдат изплатени следколедни бонуси и да бъдат увеличени помощите за майките, отглеждащи деца до 2-годишна възраст.

Във връзка с предстоящия референдум Сергей Станишев подчерта, че това е първата възможност от 23 години насам хората да дадат мнението си по важен стратегически въпрос и да принудят политиците да се съобразят с тяхната воля.

„Аз виждам каква неистова кампания на дискредитация на референдума върви – недейте да гласувате, много сложна е тематиката, българинът не разбира, нищо няма да се получи – това се внушения. Питам се – кой се страхува от гласа на българите и кой е казал, че не разбират”, отбеляза Сергей Станишев. Той призова всички хора да отидат и да гласуват.

Станишев бе категоричен, че „Белене” е най-евтиният ядрен проект в момента в света.

„Тези 20 милиарда евро са глупости. 4 милиарда евро е цената, за която бе подписано строителството и изграждането под ключ на атомната централа. Когато руската страна казаха официално цена 6 милиарда, която според мен е по-висока от реалната, цялата работа беше правителството да се договори за по-ниска цена”, на мнение е Станишев.

Червеният лидер допълни, че „Белене” никога не е бил предвиждан като проект, който директно се финансира от държавата.

„Убеден съм, че ако ние бяхме на власт, или тази или следващата година щяхме да имаме работещ първи реактор”, заяви със сигурност Станишев.

Целия разговор със Сергей Станишев в „Здравей, България” гледайте във видеото.