Служителка получи подаръка от фирмата с взривените складове край Петолъчката

Апелативният съд в София потвърди решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по случая с експерт на Министерството на отбраната, получил подарък от „Берета трейдинг” ООД. Служителката на военното ведомство приела ваучер за екскурзия до Бали „по време на изпълнение на служебните си задължения”, установи проверката.

„Берета трейдинг” отговаряше за утилизацията на боеприпасите при Петолъчката. Складовете на фирмата до пътния възел край Сливен избухнаха на 5 юни. Трима служители загинаха, девет техни колеги бяха ранени. Около 150 души бяха евакуирани от разположеното в близост село Горно Александрово, а прочистването на района около експлозиите продължи с месеци.

Оказа се, че служителката е била на екзотична почивка на индонезийския остров Бали на разноски на фирмата, чиято дейност трябвало да контролира. Била е водещ експерт по подготовката и провеждането на процедурата, при която военното министерство възлага на „Берета трейдинг” обезвреждането на снарядите.

Договорът на стойност 3,5 млн. лева е сключен с две фирми през 2008 г. Туристическият ваучер, който „осребрила” служителката, бил на стойност малко под 7 хил.  

Военна полиция започва разследване по случая още през 2010 г. Впоследствие е сезирана и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, чието решение Х.Ш. обжалва пред столичния Апелативен съд.