Срокът, в който майките получават пари, за да отглеждат децата си, може да бъде намален

Управляващите са склонни от следващата година обезщетението за майчинство да бъде увеличено, но срокът, в който майките го получават да бъде намален. Това потвърди заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова.

 

Тя обаче не конкретизира колко би могло да бъде увеличението на майчинските и обясни, че въпросът ще бъде подложен на обществено обсъждане, като очакват и предложения от майките.

 

Дискусията можела да започне тази година, но ако идеята се приеме, ще влезе в сила от 2014-та. Тоест - решението ще е в ръцете на следващите управляващи.

 

От „Коалиция за България” пък отговориха, че и сега майките могат да взимат повече пари, ако се върнат по-бързо на работа. В момента, ако това се случи, освен заплатата си, тя може да получава и половината размер на обезщетението - тоест 120 лева.  Работодателят обаче трябва да уведоми държавата, че тя се е върнала на работа преди изтичането на майчинството й.
 
И все пак червените настояха майчинството през втората година да се изравни с минималната заплата - 310 лева. По сметките им това щяло да струва на държавата 29,4 млн. лева -  по-малко от отпуснатите пари за детски градини. 
 
Репортер: Марина Стоименова