Те свикват национален митинг пред парламента с искане за отмяна на забраната

Артисти, музиканти, лекари, социолози и публични личности учредиха Национална асоциация на свободните.  Това са хора, които са против забраната за пушене за закрито.

 
На 1 февруари те ще свикат национален митинг пред парламента с основно искане да бъде приета поправка в закона, която да свали ветото.
 
Според актьора Джоко Росич въздухът в заведенията е станал по-чист, но няма кой да го диша. Той се ядосва от факта, че при последните нощни акции из редица заведения българи донасят срещу други българи.
 
Доносничеството поначало е долно явление, аз просто не мога да го осмисля... Да влезеш като  клиент, да се преструваш, да слухтиш, да душиш и след това тайно да се обадиш по телефона на инспектора, който да дойде и след това да се радваш, че си свършил някаква работа - това е ужасно!”, възмущава се Росич.
 
За проф. Милан Миланов дебатът относно вредите, които цигарите нанасят върху човешкия организъм е излишен.
 
„Смешно е един лекар да твърди, че това е вредно, или онова не е вредно. Искам да участвам в това сдружение като гражданин, защото не мога да понасям един закон да превръща половината от населението в България в престъпници”, споделя Миланов.
 
От Асоциацията на футболните фенове смятат, че стадионите далеч не са най-подходящото място за прилагане на тази забрана, защото според тях феновете са достатъчно търпими едни към други.
 
Според привържениците на действащия закон от влизането на забраната в сила 3% от активните пушачи са спрели цигарите. Други пък са ги ограничили драстично.
 
До момента двете страни не са седнали на масата за преговори, макар да признават, че имат много общи приятели. 
 
Репортер: Иван Черкезов