Видеото с гафа било готово за 9 дни

Изработката на клипа от новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев е отнела 9 дни на 20 души, които са се трудили над него.

Авторите на видеосъпровода към речта на държавния глава допуснаха грешки, които накараха медиите да разтръбят „гафа Плевнелиев”. Най-фрапираща беше тази с копираната снимка от заснежените била на Скалистите планини в Колорадо, която трябваше да илюстрира красивата българска природа. Думите на Плевнелиев за икономическата криза пък бяха съпътствани от снимка на борсата в Ню Йорк, вместо на българската.

Видеото с първото новогодишно обръщение на Плевнелиев е изработено безвъзмездно от националната телевизия, се посочва в официален отговор, изпратен от президентската администрация до БГНЕС след запитване по Закона за достъп до обществена информация. За изработването на клипа не е обявена малка обществена поръчка, защото за него не са изразходвани бюджетни средства, посочват от президентството.

В проекта са работили съвместно представители на администрацията на държавния глава и служители на националната телевизия, става ясно от съобщението. Заради „копи-пейст” скандала беше уволнена служителка на „Балкантурист”, поместила снимка от Аспен, вместо от Пампорово, на сайта на фирмата. Фотографията била използвана в клипа на Плевнелиев. Гафът донесе и предупреждение за прессекретаря на президента Мария Иванова, която пое вината за грешката.