Министър-председателят поиска оставката на министъра заради нарушенията във Фонд "Научни изследвания"

Премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на образователния министър Сергей Игнатов.  До уволнението му се стигна, след като бяха открити нередности във Фонд „Научни изследвания”.


Докладът от направената проверка беше представен на премиера от финансовия министър Симеон Дянков. По желание на Борисов, обаче Игнатов не присъства. Скандалът във Фонда беше придружен и с протести на учените.


Проверка на инспектората към Министерския съвет във Фонда е е установила над 60 нарушения. На последната конкурсна сесия са одобрени 95 проекта за субсидия от 14 милиона лева. Обвиненията са, че парите са раздадени на фирми, близи до министъра и ръководството на Фонда, които обаче нямат научна дейност. След срещата днес Дянков поиска законодателни промени.


„Аз се запознах с целия доклад и констатирам, че е нужно да има законови промени за Фонда. Според мен този закон има много пролуки и за течове, говоря от финансова гледна точка”, обясни финансовият министър Симеон Дянков.


Шефът на Фонда Христо Петров е подал оставка пред просветния министър Сергей Игнатов още през уикенда. Самият Игнатов нееднократно обясняваше, че нарушения при конкурсите за раздаване на милиони не е имало, и че текат проверки.


„Моето лично мнение на фона на доклада, с който аз съм се запознал сега, е че министър Игнатов също търпи критики, но законът в сегашният му вид не позволява достатъчно контрол от министъра”, заяви още Симеон Дянков.


„Не е ясно обаче до колко министър Игнатов е свързан със схемите за разпределяне. Ние го наричаме „директна корупция на средствата”. Това не е ясно, тъй като и не можем да го обвиняваме директно за това, но той е допуснал тези нарушения и смятам, че той трябва да понесе отговорност”, обясни от своя страна Тони Спасова, декан на Химическия факултет в Софийския университет.


Какви нарушения точно са били извършени във Фонда така и не стана ясно. Повече информация ще бъде дадена след седмица, обясни Симеон Дянков.


Репортер: Мария Димитрова