Оказа се, че политическите опоненти тълкуват по коренно различен начин едни и същи цифри...

Референдумът доведе и до парадокс - политическите опоненти са на коренно различно мнение кой всъщност е спечелил и кой загубил на референдума.

Едни и същи цифри се четат по различен начин

„Аз още веднъж благодаря на Станишев - с организирането на този референдум всъщност завинаги зачеркна проекта „Белене”, така че никой да не може да помисли вече за тази тема”, беше първият коментар на министър-председателя Бойко Борисов.

Енергийният министър Делян Добрев обяви, че за него резултатът от референдума ясно показал, че 80% са казали „Не”.  

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че „това е първата голяма загуба на Бойко Борисов” и допълни, че няма да е последната.

Според  съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров битката ще започне отначало в следващия парламент.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък изрази убеждението, че както хората са гласували правилно на 27 януари, така и ще гласуват на 5 юли, за да има правителство, което веднага да поднови проекта.  

„Най-големите губещи от днешните избори са големите две партии. Защото и за ГЕРБ, и за БСП стана ясно, че не управляват хората, които наричат електорат”, на мнение е Мария Капон.

Според социалния антрополог Харалан Александров различните тълкувания на резултата се дължат на това, че всеки се опитва да излезе победител от ситуацията.

„Мисля, че в ситуация на много ниска легитимност на политическата класа и на много голямо разколебаване на доверието в политическото лидерство, битката за интерпретацията е почти толкова важна, колкото е битката за гласовете”, допълни Александров.

Според социалния антрополог въпреки ниската активност на референдума, българите ще стават все по-социално ангажирани. Той не изключва и изненади на политическата сцена в следващите месеци.

Повече подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Деница Суруджийска