Заради оставката на Сергей Игнатов наредбата за увеличението е останала неподписана

От началото на годината учителите трябваше да получат увеличение на заплатите си с до 12%. Договорените повече средства обаче все още са под въпрос.

Причината, е че заради изненадващата оставка на образователния министър Сергей Игнатов наредба номер 1 е останала неподписана. Именно тя регламентираше увеличението на учителските пари.

„Наредбата все още не е подписана и ние продължаваме разговорите с министерството. Предполагам, че най-късно до 10 февруари, след встъпването в длъжност на новия министър, вероятно ще бъде подписана”, заяви Красимир Попов – зам.-председател на синдиката по образование към КНСБ.

За увеличението на парите за учителите правителството отдели допълнителни 20 милиона лева. Плановете са педагозите да получат увеличението си със задна дата, най-късно през март.

И докато учителите чакат по-високите си заплати, учениците сформираха свой съвет, с който да защитават правата си. Националният съвет на учениците има 50 члена от различни области в страната. В управителния съвет ще бъдат както ученици, така и студенти.

Ученическият съвет ще бъде регистриран като неправителствана организация. Финансовата помощ за него ще идва от синдиката по образование.