Заместник на Кирил Йорданов ще управлява временно морската ни столица

Варненци отново излязоха на протест и в четвъртък вечер, а грамадата от камъни и цветя пред сградата на общината расте

 

Сега основното искане на жителите на морската ни столица, след оставката на кмета Кирил Йорданов, е политическите партии да отзоват своите представители в Общинския съвет. Освен това, хората настояват и за ревизия на направеното досега от местния парламент.

До 18 март временно изпълняващ длъжността кмет на Варна ще е доц. Христо Бозов - един от петимата заместници на Кирил Йорданов, който отговаря за здравния сектор в общинското управление. Засега той е сочен и като най-приемлив вариант за заемане на поста до изборите за нов кмет. Като друг възможен вариант се коментира и заместник-кметът арх. Димитър Николов, който отговаря за работата на Общината по европроектите.

В тази ситуация Общината продължава да работи доколкото може. Естествено, че не минава без сътресения – няма как да бъде съвсем спокойно при тази обстановка”, коментира Николов.

Името на човека, който ще е кмет до изборите ще стане ясно на сесия на Общинския съвет. Според зам.-председателя на съвета Владимир Тонев „оптимистичният вариант за свикване на сесия е 13 – 14 - 15, най-късният срок е 20 март”.

В същото време протестиращите настояват за оставка и на съветниците. „Ние не вярваме на този Общински съвет. Те трябва да ни дадат някакъв законов начин, по който, когато не сме доволни от някой общински съветник, да можем да отзоваваме този общински съветник”, коментира Кръстю Кръстев, един от участниците в протестите.

И въпреки че преди ден от съвета обявиха, че ходят с оставки в джоба, коментарът на Тонев днес беше, че за града ще бъде „много тежко и ще настане анархия, ако Общинският съвет абдикира - евентуално, ако допуснем, че всички общински съветници и всички листи си подадат оставката”… Защото месеци нямало да има кой да вземе важни решения, свързани с финансирането на европроекти и социални дейности.

Трябва законодателят да предвиди възможността за подаване на оставка на Общинския съвет и той да може да работи в оставка, докато не се избере новия Общински съвет”, заяви заместник-председателят на съвета.

Очаква се становището на Общинската, а после и на Централната избирателна комисия. След това държавният глава трябва да посочи дата за нови избори за кмет.

Репортер: Искра Урумова