Допълнителен проблем се явява и изместването с един час на началото и края на изборния ден

Експерти предупредиха, че за изборите на 12 май са заложени десетки капани. Възможно е да има забавяне на официалните резултати, организационен хаос в седмиците преди самото гласуване и ред нерешени технически въпроси. Неочакваното изтегляне на изборния ден може да доведе до трудности за всички участници в изборния процес.


Голямата част от новите правила в Изборния кодекс бяха създадени с цел по-голяма прозрачност. Тогава обаче никой не допускаше, че вотът ще бъде предсрочен и ще се организира при съкратени срокове. Нови сайтове на всяка Районна избирателна комисия, специализиран софтуер, регистър на жалбите по време на гласуването са само част от допълнителните изисквания.


Най-голяма тревога у изборните специалисти обаче предизвиква разпоредбата, според която всеки желаещ наблюдател и застъпник в секция ще получава копие от протоколите в края на изборния ден.


Допълнителен проблем се явява и решението на парламента да измести с един час началото и края на изборния ден. Очакването е това да увеличи работата и нервите на финалната права.


Сложните изборни правила вероятно ще спънат участието на инициативни комитети на протестиращите, които вече направиха такива заявки.  
Гражданите обаче ще имат време да реагират, ако внезапно се окажат в забранителния списък за гласуване.


От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова увери, че избирателните списъци ще бъдат актуализирани и отпечатани навреме.


Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Калина Влайкова