Президентът представи служебния кабинет

Президентът Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство, начело с българския посланик в Париж Марин Раков, който ще заеме и поста на министър на външните работи.

 

Социалната криза прерасна в политическа с оставката на правителството и в парламентарна с невъзможността на Народното събрание да състави правителство, отбеляза държавният глава в реч, която произнесе в президентството в присъствието на министрите от временния кабинет.

 

Формирането на служебния кабинет бе изцяло моя отговорност, не съм допускал влияние от никой, не съм допускал политическа окраска”, категоричен беше Плевнелиев.  

 

Служебният премиер трябва да бъде добър дипломат. Да защити българските интереси в Брюксел. Моят избор е българският посланик в Париж – Марин Райков. Той ще бъде и външен министър”, заяви президентът.  

 

Три млади жени ще бъдат вицепремиери в служебното правителство, разкри Росен Плевнелиев. По думите ми единият вицепремиер ще отговаря за икономическото развитие, вторият за социалните политики, а третият за еврофондовете, обяви още държавният глава.

 

„При избора на министрите се ръководех от следните принципи – всеки от тях да е безспорен професионалист, да е започнал от нулата и да се е доказал”, каза още президентът. По думите му членовете на кабинета са експерти, които знаят как работят институциите, „никой от тях не е бил агент на Държавна сигурност”.

 

Сред служебните министри има учени от БАН, Военна академия, Тракийския университет, „за да впрегнем научния капацитет на нацията през 2013 г. – годината на стратегическото планиране за България до 2020 г.”, аргументира се държавният глава.

 

Пред медиите Росен Плевнелиев посочи също, че назначава и министър, който да отговаря конкретно за електронното правителство с основна задача да координира действията за изработване на национален план за прилагането му. Целта е „да се подобри бизнес средата и да се намали корупцията”.

 

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да измине своя път от непрозрачен администратор към ефективен регулатор. Необходим е пълен одит и проверка от А до Я по веригата на цената на тока, а резултатите от нея трябва да станат публични”, смята Плевнелиев, според който тоталната липса на прозрачност и ниската енергийна ефективност са основните проблеми в енергетиката. „Цените трябва да са справедливи и пазарно ориентирани, а не монополни.”

 

От изказването на Росен Плевнелиев стана ясно, че служебното правителство ще изиска от Комисията за защита на конкуренцията да посочи монополите и секторите, в които има такива - енергетика, здравеопазване, транспорт, медии. Кабинетът ще подготви антимонополно законодателство в енергетиката и въвеждането на възможността гражданите да имат право на свободен избор на доставчик на ток.

 

Служебното правителство ще бъде гарант за свободни и честни избори. Затова ще бъде създаден граждански борд за такива избори към министър-председателя, каза още Плевнелиев. Кабинетът на Марин Райков ще насочи усилията си към регулаторните органи за ограничаване на влиянието на монополните структури, увери той.

 

„Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях. Ще прави политики, но няма да политизира... Служебното правителство ще предприеме важни социални и икономически мерки в интерес на гражданите и икономиката - пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април. Ще работи, за да не се получи вакуум при усвояването на договорените средства от Европейския съюз... Служебното правителство трябва да положи максимални усилия да продължи реформите, да запази мира и стабилността в страната, да направи необходимите стъпки в посока подобряване живота и стандарта на българите, да организира добре предстоящите парламентарни избори”, заяви държавният глава.

 

Цялата реч на президента гледайте във видеото.