Той заемаше същия пост в служебния кабинет на Стефан Софиянски

Новият финансов министър не може да вдигне просто така заплатите и пенсиите. Според Светолсав Гаврийски, който заемаше същия пост в служебния кабинет на Стефан Софиянски, очакванията, че нещо може да се промени като с вълшебна пръчка, са нереалистични. 

 

Преди дори да бъдат посочени личностите в служебния кабинет те бяха натоварени със сериозни очаквания – за вдигане на доходи, за промяна на закони, които да намалят цените на тока и т.н. Според едни, служебен кабинет не може да постигне нищо, освен да успокои страстите по площадите. Според други – тъкмо обратното. 


Именно служебен кабинет направи първите стъпки за въвеждането на Валутния борд в България и  стабилизирането на финансовата система.  Доколко могат да се търсят паралели между онова  време през 1997 и днес – отговорите потърси Нели Тодорова. 


10 долара средна заплата, 6-7 долара пенсия. За дни стоките поскъпват с 200 на сто – за 3 месеца инфлацията е 1000%. Празни щандове и празни витрини. Всеки лев се обръща в марки или долари.  Мигновено, защото само докато стигнеш от едно чейндж бюро до друго левовете в джоба ти са загубили от стойността си. Един долар се разменя за 3 000 лева. 


Това е България през 1997. Градовете са залети от протести – правителството на Жан Виденов подава оставка. Под натиска на улицата БСП връща мандата за нов кабинет. В началото на февруари се назначава служебният кабинет на Стефан Софиянски. И тогава от финансовия министър се очаква да укроти цените, да вдигне доходите. Със задачата се заема Светослав Гаврийски.


„Ако правим паралел със сегашното – няма нищо общо – тогава беше война. Държавата беше фалирала – тогава в резерва имаше 400 милиона лева – сега милиарди. Това беше време, в което трябваше да се вземе кардинално решение – да се отсече до дъно и да продължим. Тогава беше призива 100 долара заплата. Моята заплата беше 15 долара. Тогава си спомням Световната банка и МВФ имаха представители и аз им казах колко ми е заплатата. Втори път ме питаха и ме накараха да им напиша колко ми е заплатата”, спомня си Светослав Гаврийски. 


С решението за въвеждане на Валутен борд идва и първия заем от МВФ – спасителен. „Тогава много хора се съмняваха, че няма да подпишем споразумение със фонда, че никой няма да ни даде пари – в разстояние на 1 месец някои ме нарекоха мечтател, но успяхме да подпишем. Самият факт, че някой ни даде пари и хората се успокоиха и заплатите се увеличиха в този период”, обяснява още Гаврийски. И от сегашния финансов министър се чака да намери пари да вдигне доходите. 

 

Тогавашния шеф на Гаврийски – служебния премиер Стефан Софиянски  днес съветва премиера Марин Райков да действа по-смело. Малко увеличаване на разходите на хазната би било разумно.


„Да не се притеснява да вземе заем при добри условия. Хората да изледзнат и да започнат пак да купуват – защото много е свито потреблението – примерно една великденска пенсия, което ще се върне веднага в обръщение”, съветва Стефан Софиянски. 


Очаквайте в четвъртък детайлите около въвеждането на борда в България и разяснения за това, какво всъщност представлява Валутния борд.