На среща с премиера сините направиха предложения за гарантиране на честни избори

Индустриалците в България да проявят солидарност към най-бедните, очаква премиерът Марин Райков. Той заяви това след среща с лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов.

 

Райков не даде възможност за журналистически въпроси и така не стана ясно как точно очаква бизнесът да прояви солидарност към бедните.

 

Има различни форми, по които това може да се направи, готов съм да обсъдя с тях тези форми”, заяви Райков. „Ние трябва да помогнем на хората, които са в най-тежко положение.”
Служебният министър-председател добави, че правителството му няма да се ограничи в усилията си да идентифицира допълнителни възможности в тази посока, но отбеляза, че те не са неограничени.

 

Имаме нужда всички заедно да подадем ръка на най-нуждаещите се хора, да направим нещо за тях. Мисля върху някаква формула на консултации с представители на т.нар. национален капитал, индустриалците на България”, каза още Марин Райков.

 

Премиерът е поискал от съпредседателите на Синята коалиция да предложат участници в изборния борд, който ще трябва да гарантира честността на предстоящите избори, стана ясно също след срещата в Министерски съвет. Сините от своя страна излязоха с три конкретни предложения как в по-голяма степен да се гарантира честността на вота.

 

„Първото е 'Информационно обслужване' да остане извън конкурса за броене, тъй като е създало достатъчно притеснение”, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Предложението на сините е работата да се свърши от Националния статистически институт, като участва в търга.

 

Втората идея на Синята коалиция е софтуерът за преброяването на бюлетините да бъде качен на страницата на ЦИК и да бъде публичен продукт, така че всеки, който желае да извърши дублиращо броене – да може да го направи. Третото предложение е протоколите да бъдат публикувани в интернет.