Те предлагат фирмата „Информационно обслужване” да не участва в обработката на резултатите от вота

Марин Райков е поискал от съпредседателите на "Синята коалиция" да предложат участници в изборния борд, който ще трябва да гарантира честността на предстоящите избори. От своя страна „Сините” излязоха с три конкретни предложения как в по-голяма степен да се гарантира честността на вота.

 

Първото предложение за по-честни избори е фирмата „Информационно обслужване” да не участва в обработката на резултатите от вота

 

Тази работа може да свърши НСИ и никой няма да ги заподозре в злоупотреби”, коментира Иван Костов. 

 

Нека да видим кои са фирмите, които ще подадат документи и да решим по един много хладнокръвен начин коя би била най-подходяща, за да поеме тези функции, които цялото общество очаква”, отговори му Марин Райков. 

 

Премиерът вече заяви, че е взел решение дали да освободи шефа на „Информационно обслужване” - Михаил Константинов. Райков обаче нямало да каже какво е решил преди да приключи конкурсът за фирма-преброител в края на месеца. 

 

Второто предложение на сините е софтуърът за броене да бъде качен в сайта на ЦИК и всеки да може прави сверява изборните резултати. 

 

Трето предложение е протоколите да бъдат качени в онлайн режим в интернет от ЦИК

 

Костов и Димитров са поискали също полицията да проведе срещи в цялата страна с политическите партии и членовете на изборните комисии. И заедно да решат как да ограничат търговията с гласове. 

 

„Именно това е и смисълът на този борд, който ще създадем - всички тези въпроси да бъдат обсъждани, заедно с представителите на неправителствения сектор, с международните наблюдатели”, каза Марин Райков.