За 10 години населението на областта е намаляло с над 35 хиляди души

За десет години населението на област Монтана е намаляло с над 35 хиляди души. Освен високата смъртност, една от основните причини за обезлюдяването е липсата на работни места и ниското заплащане в Северозапада. 

 

Румяна продава плодове и зеленчуци на пазара в Монтана от 20 години. Нейните наблюдения като търговец са че хората от региона обедняват все повече с всеки изминал ден.

 

„Като сравнявам назад годините, имаше повече заводи, които работеха, имаше работа. Бяхме уж в криза, но не се усещаше така, а сега буквално се усеща”, споделя Румяна.

 

Жената разказва, че заради липсата на работа и по-ниските доходи, нейните клиенти са ограничили пазаруването до най-необходимото.

 

„Много млади хора, че дори и такива на моята възраст, са заминали вече в чужбина и тук останаха само едни пенсионери. Общо взето на тях се разчита да се купува. Младите хора нямат работа”, допълва тя.

 

Основният проблем на региона, според жителите на Монтана, е липсата на производство и работеща икономика. Затова и според тях за пореден път Северозападният регион попада в черната статистика като най-бедния регион на целия Европейския съюз.

 

На какво се надяват в хората – гледайте във видеото.

 

Репортер: Биляна Борисова