ГЕРБ представи водачите на листите си, а БСП представиха основни акценти в предизборната си програма

Според всички проучвания до момента, голямата битка на вота ще е между ГЕРБ и БСП. Поне засега разликата от няколко процента между тях се запазва.


С какви лица влиза ГЕРБ в надпреварата?


Партия ГЕРБ представи водачите на листи в 31 многомандатни избирателни района в страната за предсрочните парламентарни избори на 12 май. 


Ако трябва да бъдат обобщени водачите на листите на ГЕРБ, то те изглеждат по следния начин: Сред тях са досегашни депутати, досегашни министри, местни партийни ръководители, един полицейски началник и един физкултурник


Официално Бойко Борисов ще бъде водач на две листи - в 25–ти МИР София и Пловдив. Така Борисов ще се срещне със Сергей Станишев в София и със Стефан Данаилов в Пловдив. Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов също повежда две листи - в Благоевград и във Велико Търново.


Самият Бойко Борисов не участва в представянето на водачите от ГЕРБ. Той си тръгна от партийната централа малко преди началото и дружески помаха на медиите за довиждане. Като кандидат за депутат от два региона го представи заместникът му Цветан Цветанов.


Борисов този път решил да се кандидатира, защото нямал други ангажименти. Кметската позиция в София през 2009 г. попречила тогава да поведе партията си към парламента.


„В днешното си качество е съвсем нормално лидерът да участва не в една, а в две листи”, обяви бившият вътрешен министър. 


Самият Цветанов призна, че сам би повел и трета – в Стара Загора, за да се изправи срещу Сергей Станишев. Липсата на такава конституционна възможност обаче праща като опонент на соцлидера бившия строителен министър Лиляна Павлова. Тя ще води и във Варна.


„За да може да проследи седенките, които ще си организират Пламен Орешарски и Даниел Вълчев”, допълни Цветан Цветанов.


Едва шестима от 16 членове на кабинета Борисов намериха място в първите места от листите на ГЕРБ. Това са Цветан Цветанов, Делян Добрев, Лиляна Павлова, Тотю Младенов, Томислав Дончев и Ивайло Московски. Останалите остават назад в листите, но това не означавало лоша оценка за тяхната работа. 


Водач в Плевен ще бъде досегашният парламентарен шеф Цецка Цачева. Юристката Искра Фидосова остава начело в Монтана. Двоен водач ще бъде бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов.


Пълните листи на ГЕРБ ще бъдат обявени в неделя. 


Едно от имената сред водачите на ГЕРБ вся известен смут на днешното представяне. Става въпрос за Любомир Христов, който е директор на Областната дирекция на МВР в Шумен, и ще поведе листата в града. Причината за тревогата е, че полицейските представители нямат право на участие в каквито и да било политически кампании, тъй като МВР е деполитизирана структура. От ГЕРБ напомниха, че Любомир Христов е подал оставка още на 1 април. От своя страна, Цветан Цветанов отхвърли като абсолютно неоснователни подозренията, че полицейски началник би могъл да използва информацията,която има за некоректни политически цели.


На какво залага БСП?


От БСП представиха на 2 април основни акценти в предизборната си програма. Очаквано обявиха, че ако вземат властта, ще премахнат плоския данък, но само за най-богатите. Кои обаче са най-богатите - не уточниха. 


Олимпийският шампион Таню Киряков, оперният певец Калуди Калудов и издателят Мартин Захариев влизат в листите на БСП. Те ще са кандидат депутати от гражданската квота на партията.


Освен тях, червените представиха и основните моменти в предизборната си платформа. Обещават минималната работна заплата да стане 450 лева, както и да бъдат разкрити нови 250 хиляди работни места.


От левицата предвиждат сериозни данъчни промени. Те смятат плоският данък, който въведоха през 2008 г., да отпадне за сметка на прогресивно подоходно облагане. От БСП искат по-сериозни удръжки от богатите и въвеждане на необлагаем минимум. 


Още подробности ще намерите във видеото.