Над 1000 пожарникари са се включили в гасенето му

Над 1000 пожарникари, подпомагани от хеликоптери и самолети се борят с два горски пожари в Калифорния. Огнената стихия заплашва над 2000 къщи и обществени сгради северозападно от Лос Анджелис. 15 имота вече бяха изпепелени, а кампуса на местен университет обяви, че затваря врати поради риск за здравето на студентите.


Пожарът на северозапад от Лос Анджелис се разпростря изключително бързо. Само за няколко часа той обхвана над 32 квадратни километра в община Вентура. Разгаряни от постоянен вятър пламъците приближиха опасно една от основните магистрали в района, което предизвика затварянето на 15-километрова отсечка от пътната артерия.

 

Над 600 пожарникари със 6 хеликоптера и 100 пожарни коли се опитват да предотвратят навлизането на огъня в едно от предгрдията на Лос Анджелис. Няколко десетки семейства бяха евакуирани. Засега няма данни за жертви, но над 2 хиляди имота остават заплашени.

 

Друг голям пожар гори на 140 километра източно от Лос Анджелис. 12 квадратни километра гора и храсти вече изгоряха. На места пламъците достигнаха 15 метра височина. И този пожар е труден за овладяване, но гори в по-рядко населен район и не заплашва директно местното население.