Опасения накараха ОССЕ да изпрати най-голямата мисия наблюдатели от 1990 г.

Дясната партия ГЕРБ удържа първото място на парламентарните избори в България, които бяха белязани от подозрения за измами. Бившите управляващи може да се сдобият със слабо мнозинство в новия парламент с помощта на националистите, показаха екзитпол проучванията след края на гласуването, предаде Ройтерс.

 

Шест години, след като България се присъедини към Европейския съюз, недоволството от политическия елит е масово. ГЕРБ, чието правителство подаде оставка след силни протести срещу бедността и корупцията през февруари, ще спечели около 31% от гласовете, изпреварвайки социалистите с техните 25 – 27%. В новия парламент ще влезе Движението за права и свободи на етническите турци и националистите от „Атака”, отбелязва агенцията.   

 

Двете основни български политически сили са се насочили към фотофиниш в предсрочните парламентарни избори, белязани от скандали, коментира „Евронюз”. Прокурорите иззе 350 хил. нелегитимни бюлетини само ден преди вота. Собственикът на печатницата се оказа член на ГЕРБ, чието правителство подаде оставка след протести срещу жизнения стандарт и корупцията. ГЕРБ отрекоха всякаква отговорност и призоваха спекулациите да спрат. Опасенията за нарушения обаче накараха Организацията за сигурност и сътрудничество да изпратят най-голямата си наблюдателна мисия в България от 1990 г. насам, припомня телевизията.

 

„Граждани за европейско развитие на България” води на парламентарните избори в България, отбеляза в съобщение ИТАР-ТАСС. ГЕРБ са събрали 31% от вота, но няма да получат мнозинство в парламента, а за социалистите са гласували 25,3% от анкетираните в екзитпол допитванията.

 

Седмиците до гласуването в България преминаха под знака на апатията и обвиненията за изборни измами, посочват от BBC. Кампанията пък вече беше белязана от разкрития за незаконно подслушване на опозиционни политици. Повече от 250 чужди наблюдатели проследиха гласуването в неделя, отбелязва водещата британска медия.