Природозащитниците се притесняват, че това ще доведе до бетониране на останалата част от крайбрежието

Ден преди изборите един незаконен строеж разбуни духовете. Става въпрос за строителството на рибарска хижа в резерват „Яйлата”.

 

„В момента строежът е спрян”, каза в „Здравей, България” Камен Жейнов, архитект на Община Каварна, който показа заповедта. Той допълни още, че имотът не попада в защитената част на резервата, но поради големия обществен интерес строителните дейности се замразяват.

 

Строим рибарска хижа. Закупил съм имота от Министерството на земеделието през 1996 година. Разполагам с всички необходими документи за строеж”, каза от своя страна Иван Павлов, който е собственик на имота.

 

Природозащитниците обаче са притеснени от това, че строежът не прилича на рибарска хижа, а на нещо много по-голямо, както и че той е започнал ден преди изборите. Твърденията са и за изливане на бетон посред нощ. „Това не е вярно”, отвърна Павлов.

 

„Притесняваме се, че ако този обект бъде завършен, ще е бъде бетонирана и останалата част от крайбрежието”, каза Владимир Руменов, който е против строежа. По думите му и преди на това място е имало рибарска хижа, но площта й е била около 15 кв. метра, а не като това, което в момента се строи.

 

„Природозащитниците имат право на мнение, но документите са си документи”, отговори Павлов и допълни, че има две съдебни дела, които потвърждават правото му на строеж.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.  

 

Репортер: Искра Урумова