В групата „Спомени от Народната република” има над 10 000, разпределени в над 100 албума

18-годишен ученик поддържа уникална по рода си група във Фейсбук. Тя се казва „Спомени от Народната република” и включва хиляди снимки на България от времето социализма. Какъв е мотивът на момчето и какви спомени за Народната република крият снимките?

 

В групата може да откриете снимки от конкурса Мис Варна през 1965-а , както и запечатано на лента опаковане на цигари „Стюардеса”. Поглед към провинцията през 70-те и към консервен комбинат „Марица” в Пазарджик. Снимки от любими стари български филми, почивни станции и ресторанти. За всичко това са се погрижили трима мъже. Най-младият от тях - 18-годишният Георги от Стара Загора.


Страницата стартира преди година и за кратко време става изключително популярна. Най-много са феновете на възраст между 34 и 44 години. Част от тях живеят в България, а друга - в САЩ, Англия, Испания, Германия. Георги разказва, че българските емигранти са най-носталгично настроени към снимките. А фотосите са над 10 000 разпределени в повече от 100 албума.


Освен носталгия по отминалото време, страницата провокира спорове и критика към отминалия строй.


Георги споделя, че се занимава със страницата, защото чрез снимките и коментарите се докосва до едно отминало време и учи съвременната българска история.


Повече по темата гледайте във видеото.