Такова определение даде в ефира на Нова Минчо Христов, бивш независим депутат

Против съм начина на финансиране на политическите партии, както е в момента”, каза по повод държавните субсиидии на партиите проф. Любен Корнезов, бивш депутат от „Коалиция за България” и бивш зам.-председател на Народното събрание.

 

Според него обаче без нормално финансиране не може да има демократично общество. „Законът за политическите партии е променян за три години цели пет пъти, което означава, че има големи интереси. Финансирането на партиите трябва да се уреди, а не да бъде бизнес”, каза Корнезов.

 

„Субсидиите за политическите партии са чист бандитизъм и когато се приемаше закона, аз нарекох парламента организирана престъпна група”, каза от своя страна доц. Минчо Христов, бивш депутат от "Атака" и бивш независим народен представител. Преди време той и Стела Банкова предложиха да се отменят субсидиите за партиите и тези пари да се пренасочат към здравеопазването.

 

По думите му се приемат бандитски закони, които обслужват определени корпорации и монополи. „Тези субсидии са срамни. Депутатите си имат заплати”, добави Христов.

 

Тези пари са като пир по време на чума, смята той и призова новия парламент да премахне срамната субсидия, защото в противен случай хората отново ще излязат на улицата и ще ги пометат.

 

„Категорично субсидиите в този си вид трябва да се премахнат. Те са гигантски. България е най-бедната страна в ЕС, но с най-високите партийни субсидии. С тях могат да се удвоят майчинските за 42 хиляди майки например”, каза Борислав Цеков от „Движение Модерна България”.

 

По думите му тези пари не са донесли тази промяна, която се е очаквала. „С тях се купуват избори, партиите дори ги държат на влог”. Той предложи да се въведе еднократен данък върху тези пари, които партиите държат в банки и взимат лихвите, както се облагат влоговете на хората.

 

По думите на Цеков 60 милиона лева не достигат, за да се финансира спешната медицинска помощ, а партиите взимат 200 милиона лева. „Парите за политическите партии растат всяка година, а те искат още и още”, каза той.

 

Цялата дискусия гледайте във видеото.