Ще бъда обаче спокоен, когато все пак видя точните числа от ДКЕВР, заяви Атанас Тасев

Цената на тока не трябва да бъде намалявана, а повишена, обясни енергийният експерт Атанас Тасев в предаването „Здравей, България”. 

 

Според него заложеното в момента намаление от 5% може да доведе до шоково поскъпване на електроенергията в бъдеще.

 

Като пример Тасев обясни, че само цената на зелената добавка трябва да е 37 лева, а в момента е 11 лева. По думите му от миналата година остават 311 милиона, които са дължими за произведен ток. Затова общо цената трябва да се вдигне на малко над 46 лева за всеки мегаватчас. Ако цената остане същата, остава дефицит от над 1 милиард. 

 

Според енергийния експерт Таско Ерменков намалението на цената на тока е реалистично.

 

„С всичките резерви цената ще падне наистина и това няма да се отрази на следващи скокове. Това ще бъде системен подход към намаляване на цената”, заяви Ерменков. 

 

По думите му и в момента цената не е висока, но доходите у нас са много ниски. Затова той смята, че кабинетът трябва да предприеме и мерки за раздвижване на икономиката. 

 

„В тази нетрадиционна ситуация трябва да се прилагат нетрадиционни методи”, заяви Тасев.

 

„Ще бъда обаче спокоен, когато все пак видя точните числа. ДКЕВР да оповести модела, по който ще бъде направено намалението. Либерализацията на енергийния пазар изисква нов подход към енергетиката и всички трябва да свикваме с него", заяви Тасев.