Той е отстранен заради скандалния запис на разговор между него, Найденов и Борисов

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно бившия градски прокурор Николай Кокинов. За това са гласували 19 души, един е бил "против", а двама са се въздържали.

 

Висшите магистрати решиха да освободят Кокинов заради случая със скандалния запис на разговор между него, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов, които е от средата на април и е правен в дома на Борисов в Банкя. От него стана ясно, че бившият премиер лично е взимал противозаконно резултати от прокурорски проверки преди да са обявени от прокуратурата. Борисов получава данните от прокурорските проверки лично от вече отстранения скандален прокурор Николай Кокинов. 

 

Според юристите Борисов, Найденов и Кокинов са извършили тежко престъпление. Последствията за тримата участници в разговора са записани в Наказателния кодекс – те може да получат от 3 до 6 години затвор. 

 

След като записите стигнаха до медиите, Кокинов подаде оставка като градски прокурор.

 

Прокуратурата започна проверка за престъпление срещу правосъдието, но не откри такова и се записа върху записалия Кокинов, Найденов и Борисов неизвестен извършител. Само месец отне на ВСС да стигне до днешния финал.