Актуализацията не предвижда увеличение на минималната работна заплата

Правителството одобри актуализацията на бюджета. И макар че до прекрояването на най-важния финансов закон се стигна заради това, че заложените от правителството на ГЕРБ приходи няма да се съберат, новите управляващи решиха да вдигнат и разходите. 

 

За да ги обезпечи държавата ще тегли и допълнителен външен заем до 1 милиард лева

 

Последните сметките на финансовото министерство показват, че приходните агенции няма да успеят да съберат планираното и ще отчетат около 200 милиона лева по-малко

 

Разходите пък трябва да се завишат – за да не се стигне до задълбочаване на проблемите държавата. Решението е те да се вдигат с 286 милиона лева, от тях около 85 милиона ще дойдат от продажбата на парникови емисии и те ще отидат за енергийни помощи. Според експерти - под въпрос е доколко евро регламентите допускат пренасочване на такива средства.

 

Кой ще може да разчита на повече пари – бизнеса – за погасяване на стари задължения на държавата и възстановяване на ДДС ще отидат около 145 милиона лева. За здравеопазване – 5-6 милиона допълнително. За тютюнопроизводителите 11 милиона, за хора с увреждания 40 милиона лева. Работодателите пък ще могат да дадат 40 милиона лева под формата ваучери за храна.

 

И като теглим чертата – дупката в бюджета ще нарасне с почти половин милиард лева - до над милиард и половина лева или 2% от БВП. А за да се гарантира стабилност и да може да плащаме  заемите си ще изтеглим допълнително до 1 милиард лева.

 

Именно новият дълг предизвика протестиращите в понеделник и те причакваха министрите на задния вход на Министерския съвет.

 

Финансовия министър Петър Чобанов е категоричен, че новият дълг до 1 милиард лева няма да разклати финансовата ни система. Той е нужен за да се плати по заема изтеглен в началото на годината от ГЕРБ.

 

Иначе нямаше как да не се стигне до въпроса – защо се вдигат разходи при положение че приходите всъщност намаляват.

 

„Разбира се актуализация може да не се направи, ако задълбочим проблемите - за здравеопазване”, каза финансовият министър Петър Чобанов.

 

Надеждите на възрастните хора за коледни пенсии в края на годината бяха поохладени. „Надявам се да има резерви, в момента те не се виждат”, каза той.

 

Чобанов охлади и щенията на синдикатите за поредно вдигане на минималните заплати – поне засега. „Това може да доведе до увеличение на безработицата. Докато не се договорят в тристранния съвет, към този момент нямаме очаквания тя да бъде променена”, категоричен е той.

 

Именно казусът около тристранния съвет и това, че той няма как да е тристранен докато работодателите все още отказват да участват в него, се оказа в центъра на спора – легитимни ли са решенията около бюджета взети от кабинета днес при положение, че по закон те трябва първо да се обсъдят със синдикати и работодатели. На днешната среща се отзоваха само от проф-съюзите.

 

За да се опитат да спрат актуализацията от ГЕРБ планират да се върнат в Народното събрание. Бившия премиер предупреди, че предстои поредна национална катастрофа и сравни Пламен Орешарски с Жан Виденов.

 

За пореден път от ГЕРБ се обявиха за предсрочни избори, според озицията след година щяло да бъде вече късно.

 

Повече по темата гледайте във видеото.