Българи в чужбина също искат оставката на правителството

Еврокомисар Вивиан Рединг пристигна у нас в 39-я ден на протестите. Искането за оставка на кабинета „Орешарски” отново събира хората пред Министерския съвет.

 

В последните дни протестиращите имат нови и нови идеи за маршрути на шествието и за различни акции, с които да изразят недоволството си. Целта е да се изненадат органите на реда.

 

Демонстрацията тръгна от площад "Независимост", обиколи Народното събрание и храм паметника "Александър Невски".

 

Протестиращите бурно освиркаха икономическото министерство

 

Голяма част от хората останаха през Парламента, където някои опънаха и хамак.

 

На протеста тази сутрин беше представена новосформираната Антиправителствена информационна служба. Началото на дейността й  беше отбелязано с пресконференция за актуализацията на бюджета. Самите организатори обещаха да продължат срещите между журналисти и експерти и по други актуални теми.

 

Преди това протестиращите отново пиха безплатно кафе и написаха на чашите посланията си към управляващите.

 

Недоволните се заканиха, че блокадата на Народното събрание няма да спре докато кабинетът на Пламен Орешарски не подаде оставка.

 

За около 10 минути протестиращите блокираха булевард „Цар Освободител”, но част от преминаващите коли все пак бяха пропускани да минат.

 

След като бяха помолени от полицията, недоволните освободиха пътя

 

Над 100 бългрски граждани протестираха в Ню Йорк. Нашите съграждани там застанаха срещу олигархията и поиска незабавна оставка на правителството.

 

Отново в Съединените щати, в Лос Анжелиз, българи се събраха около известния надпис "Холивуд" и подкрепиха исканията за прочистване на политическата система у нас.

 

Чиста политика поискаха и по улиците на няколко германски града. Атмосферата е от Мюнхен, където в знак на съпричастност протестиращи извиха Дунавско хоро. Българската музика привлече и китайска група туристи, които  се включиха в кръшния танц.

 

Българските общности в чужбина подкрепят петицията за сваляне на правителството на Пламен Орешарски, която ще бъде връчена на комисар Вивиан Рединг при нейното посещение в България.