За целта трябва да се прокопае галерия, дълга 33 метра

По обходен маршрут започна търсенето двамата миньори Иван и Николай, които вече девето денонощие са в неизвестност под земята. Прокопава се обходна галерия, чрез която да се достигне до двамата мъже.

 

След като във вторник силен теч на глина временно замрази спасителната операция, специалистите взеха друго решение - да достигнат до двамата заградени миньори чрез изграждането на обходна галерия. Това на практика означава, че до мястото, където се предполага, че се намират миньорите, трябва да се прокопаят още 33 метра

 

Промяната в плана на работа се наложи заради огромния риск за живота на спасителните екипи. По първоначални разчети прокопаването на обходната галерия ще се проточи най-малко десетина дни.

 

Бившите миньори, живеещи на метри от злополучния рудник, всеки ден са в очакване на добри новини.

 

За последното денонощие спасителните екипи са прокопали около метър и половина от обходната галерия. До самия й край обаче остават повече от 30 метра.

 

Правителството отпусна финансова помощ на семействата на загиналите миньори в рудник "Ораново". Наследниците на Асен Стойнев и Христо Младенов ще получат еднократно по 10 хиляди лева чрез Агенцията за социално подпомагане.