Днес бяха внесени такива и срещу прокурорите Христов и Ванчев

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски, член на съвета и бивш заместник-главен прокурор.

 

След като Етичната комисия на ВСС разгледа обстоятелствата около скандала с изтеклите в медиите СРС-та, които поставиха под съмнение избора на членовете на съвета, днес постъпи предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу трима участници в записаните разговори – Ситнилски, шефа на бургаската апелативна прокуратура Емил Христов и окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев.

 

Ванчев бе временно отстранен от длъжност по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, Ситнилски и Христов – също, за търговия с влияние.  

 

В края на миналия месец анонимен подател изпрати в медиите шест телефонни разговора, направени със законни СРС-та. В тях се чува как няколко прокурори и съдии набират гласове, с които Камен Ситнилски да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет. Чува се и как прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов уверяват Ситнилски, че „каквото сме говорили ще стане.” Няколко дни по-късно той бе избран за член на ВСС от квотата на държавното обвинение.