Според "Отворено общество" ако днес има избори, 23,4% биха гласували за ГЕРБ, а 22,1% за БСП

Ако днес има избори, БСП ще получи 19.3% от гласовете, а ГЕРБ - 16.9. Това сочи национално изследване на агенция „Сова Харис”. 

 

В същото време според националното изследване на „Отворено общество” електоралните предпочитания остават същите. Според тях ако днес има избори, 23,4 на сто биха гласували за ГЕРБ, а 22,1 на сто биха подкрепили БСП. 

 

Освен ДПС новата дясно-центристка формация Демократичен реформаторски блок също има шанс да влезе в парламента. 

 

Партията на Волен Сидеров е под въпрос.

 

Според „Сова Харис” националистите от „Атака” и Националния фронт за спасение на България са на ръба на четирипроцентната бариера за влизане в парламента. 

 

Според запитването на „Отворено общество” рекордно висок брой българи – 72 на сто, определят положението в страната като нетърпимо. 63 на сто смятат, че икономическата ситуация се е влошила през последната година, а 37 на сто очакват тя да продължи да се влошава. 

 

Според изследването на „Отворено общество” 44% изразяват неодобрение към дейността на кабинета срещу 33 на сто, които го одобряват. 23% от запитаните не могат да преценят. 

 

На този фон 44 на сто от запитаните казват, че одобряват протестите, а 23 на сто твърдят, че правителството трябва да получи три месеца спокойствие и ако не се справи, тогава да се протестира срещу него. 

 

Според допитването на „Сова Харис” подкрепящите протеста срещу Орешарски са около 48% от гласоподавателите. Неподкрепящите протестите са 38% от пълнолетните българи. 

 

Същевременно само 21,5% смятат, че протестиращите срещу кабинета предлагат конструктивни мерки след евентуалната негова оставка. За диалог между протестиращите и правителството с цел намиране на решение за изход от създалата се ситуация се обявяват 62,5%. Очевидно в процеса на своето развитие протестът създаде и съмнения в своята целесъобразност, заключват социолозите.