На българите им е писнало да се чувстват европейци втора ръка, смята бившият финансов министър

„Българските политици трябва да извършат три смели реформи, за да си спечелят уважението на своите избиратели”, коментира бившият финансов министър Симеон Дянков в статия за американското издание "Уолстрийт Джърнъл".

 

Според него първо трябва да бъдат реформирани държавните служби за сигурност, секторът на енергетиката, както и висшето образование.

 

„На българите им е писнало да се чувстват като европейци втора ръка”, казва Дянков. 

 

„Защо българите са на улицата?", пита се той и отговаря: "Те искат България да стане нормална страна”. 

 

Бившият финансов министър коментира, че демонстрациите са най-дълготрайните от зората на демокрацията в България през 1990 г. 

 

„Външен наблюдател би могъл да каже, че антиправителствените протести не са необичайни за Европа в последно време. Само погледнете Гърция, Португалия или Испания. Но протестите в България не са обикновени протести срещу мерките за строги икономии. Българската фискална къща е подредена. В България затягането на коланите е минало”, пише Дянков.

 

Той коментира и изследване на Евробарометър, според което 51% от българите заявяват, че не се чувстват граждани на ЕС. 

 

Дянков припомня, че при присъединяването на България към ЕС хората се надяваха, че с помощта на Брюксел доходите и инвестициите ще нараснат, ще бъдат построени пътища, бюрокрацията ще бъде модернизирана и последните следи от комунизма ще изчезнат завинаги. 

 

„Инвестициите се увеличиха и с това се повишиха доходите, не толкова колкото се надяваха хората, а умерено. От началото на прехода към демокрация продължителността на живота нарасна със седем години благодарение на удвояването на бюджета за здравеопазване и бързото намаляване на пушенето. А парите от Брюксел доведоха до строеж на нова инфраструктура, особено по време на управлението на предишното правителство, оглавявано от Бойко Борисов”, не пропуска да изтъкне Дянков.

 

„Но следите от комунистическата ера все още присъстват в България. Те не позволяват установяването на нормалност. Ще видим колко дълго ще се задържи настоящото правителство, оглавявано от премиера Пламен Орешарски. Изглежда, че то няма да има дълъг живот. Но който и да дойде на власт след това, ще се изправи пред същите проблеми”, пише Дянков.

 

Трите реформи, за които говори Дянков - ограничаването на ролята на службите за сигурност в обществения живот и реформирането на енергийния сектор и на висшето образование, вървят ръка за ръка. Ресурсите, които сега се пилеят за службите за сигурност и в енергийния сектор, могат да бъдат пренасочени към подобряването на образованието, което в замяна на това ще допринесе за по-добре информирани избиратели на бъдещи избори. 

 

„Това ще накара българските политици наистина да се притесняват”, завършва Дянков.