Програмата предоставя нови модели на управление

„Програмата стъпва на приемственост. Тя предоставя и нови модели на управлениеантимонополна политика във всички сектори, стъпки в посока на по-активна защита на потребителите, залагане на повече мерки срещу бедността, ясно и открито поставяне на проблемите и търсене на приемливи или поносими за хората решения”.


Това заяви премиерът Пламен Орешарски при представяне на управленската програма, която трябва да подобри механизмите на държавното управление. По думите му в първия раздел на програмата, са включени мерки за насърчаване на предприемачеството.


„Ще следваме няколко основни и ясни принципа – откритост и прозрачност на управлението. Диалогична, а не конфронтационна политика и отчетност. В управленската програма на правителството отсъстват обичайните за такъв тип документи описания на завареното. Задоволили сме се с т.нар. „обща характеристика на наследството от предишното правителството”, добави още министър-председателят, цитиран от БГНЕС.


По думите му документът е базиран на програмните приоритети, с които бе избран кабинетът „Орешарски”.

 

Орешарски представи програмата ”ДЪРЖАВНОСТ, РАЗВИТИЕ, СПРАВЕДЛИВОСТ”Основните социални мерки, които предвижда документът, са индексация на пенсиите по швейцарското правило, увеличение на детски надбавки, но все още не се знае откога и с колко. В програмата на правителството фигурира също и семейното подоходно облагане, което ще се случи най-вероятно през 2015 г.


От кабинета предлагат също реформа в здравеопазването, мерки за заетост, категорично запазване на валутния борд, борба с монополите и завръщане вярата в институциите.

 

Относно „Белене”, в програмата на правителството вече не фигурира изречението „евентуален рестарт на проекта”. Сега се говори за анализ.


Първи думата взеха от „Коалиция за България”, които отпушиха атаката на опозицията. Оттам нарекоха прграмата на правителството „43 страници само с лозунги и добри пожелания”. Най-много спорове предизвикаха социалните мерки.

 

След отчета на свършеното до момента и представянето на плановете на кабинета - тази вечер в 19.30 очаквайте ексклузивно интервю на Николай Дойнов и Мирослава Иванова с лидера на БСП Сергей Станишев.