Връща се ежегодното индексиране на пенсиите, мисли се за втори стълб в здравното осигуряване

След първите сто дни, днес премиерът Пламен Орешарски представи пред депутатите и плановете на правителството до края на мандата. Кабинетът не допуска варианта за предсрочен край на мандата, затова и плановете му обхващат следващите четири години.

 

ГЕРБ се оправдаваха с управленията през последните 60 години, ние няма да правим така, за да не стигнем до приказката "лъжливото овчарче",” обеща министър-председателят.

 

В обозримо бъдеще - още от догодина се връща ежегодното индексиране на пенсиите. Пак тогава ще се увеличат и детските надбавки, но с колко не е ясно. Семейното подоходно облагане официално влиза в програмата, планира се за 2015 г.

 

В края на мандата минималната заплата трябва да е 450 лева. Ако се спазят записаните ангажименти за минимален и максимален осигурителен доход, през 2017 г. максималната пенсия трябва да надскочи 1 500 лева (1 575 лв.).

 

Премиерът намекна и за една стара идея - въвеждането на втори стълб в здравното осигуряване: „Може да се направи втори стълб, който подобно на пенсионното осигуряване да бъде задължително или доброволно”, каза Орешарски и уточни, че в момента се обсъждат различни варианти.

 

След като изслушаха плана, управляващи и опозиция първоначално замълчаха. Малко след това обаче заваляха старите взаимни обвинения. От ДПС подкрепиха стъпките на Орешарски, но настояха за по-радикални решения срещу картелите.

 

Междувременно ангажиментите за овладяване на проблемите в енергетиката се придвижиха крачка напред. От „Коалиция за България” внесоха премени в Закона за енергетиката, които няма да позволяват на енергото да спира тока по свое усмотрение.