Хората, които работят професионално могат да бъдат спокойни, увери председателят на БСП

Лидерът на социалистите коментира въпроса с назначенията на управляващите в изпълнителната власт и държавната администрация, като отхвърли обвиненията на опозицията за чистка. В огромната си част министрите са хора, избрани от министър-председателя и неговия екип на база на техните знания в определени области, заяви Сергей Станишев в предаването "Актуално"  по Нова ТВ и поясни:

 

„Програмният кабинет е политико-експертен и никой не крие, че двете партии, които го подкрепят могат да изразят своето мнение по отделни кандидатури, но не партийният принцип е водещ”, категоричен беше председателят на БСП, като определи твърденията за „червена метла” за „пълни глупости”.

 

По думите на Станишев критерият при новите назначения е много ясен – професионализъм и начин на подбор на кадрите. От 6 300 души в централната администрация при управлението на ГЕРБ са сменени 2 700, от тях едва всеки пети е бил назначен с конкурс, припомни бившият премиер.

 

„ГЕРБ превърна в много голяма степен назначенията в начин за партийно укрепване. Това, което се случва сега е възстановяване на известна справедливост, като се търси професионален подход в назначенията”. По думите на президента на ПЕС „нещата опират до лоялност към политиката на държавата”.

 

„Хората в администрацията, които работят професионално, които не саботират правителството, могат да бъдат спокойни. Не се търси реванш”, увери Сергей Станишев.

 

Председателят на БСП заяви, че не се отказва от своята отговорност за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС в интервю за предаването „Актуално” по Нова ТВ. По думите му част от медиите се опитват да реанимират темата с цел да поддържат напрежение в обществото.

 

Темата е изчерпана, коментирал съм я неведнъж и няма какво да добавя… Извиних се публично”, категоричен беше Станишев. „Защитих кандидатурата на г-н Пеевски в парламента. Смятах тогава, че това е добро решение и щеше да свърши работа. Оказа се, че тя е неприемлива за обществото и г-н Пеевски се оттегли”.

 

Целия разговор с лидера на социалистите можете да гледате ТУК.