За оздравяването на енергетиката са необходими още мерки, посочи лидерът на БСП

Измененията в цените на електроенергията не стават със заповед, а със законови промени и ясни механизми. Това заяви Сергей Станишев в предаването „Актуално” по Нова ТВ в коментар на обвиненията срещу управляващите, че са повлияли за поевтиняването на тока с непазарни методи. Той опроверга прогнозите на икономически и енергийни експерти, че намалението на тока от август ще има ефект на бумеранг и доведе до  сериозно поскъпване.

 

„Разпространителите бяха поискали през юни да има увеличение на цената на тока с близо 20%. Това е непоносимо в българските условя. Беше променена законовата рамка, начинът на ценообразуване и се постигна резултат, който е добър за потребителите – не само за гражданите, а и за българския бизнес, заяви лидерът на социалистите.  

 

По думите му чрез тази нова законова рамка, дала възможност за намаляване на крайната цена, се е отпушил българският износ и българското производство в енергетиката.

 

„Мините бяха поставени на границата на съществуване. Държавните ТЕЦ-ове и атомната електроцентрала не можеха да изнасят. Всичко това беше направено съзнателно или по тотална некомпетентност, защото обезкървяваше българската енергетика”, припомни Станишев. Необходими са обаче още много оздравителни мерки и промени, за да може енергетиката да си стъпи на краката и да се развива положително, а цената на тока да бъде поносима за хората, отбеляза председателят на БСП.

 

Трябва да се действа внимателно, защото има много интереси, посочи Станишев. По думите му според експертите повишаването на цените на електроенергията в последните години се дължи на неконтролируемия ръст на възобновяемите източници и на включването на много други разходи в крайната цена, което е несправедливо по отношение на потребителите.

 

„Ние не възразяваме ДКЕВР да се избира от парламента. Дори сме настоявали за това в Комисията да бъдат включени неправителствени организации, за да има прозрачност и яснота. Но не искайте от правителството за 100 дни да свърши всичко”, каза още Сергей Станишев. 

 

Целия разговор със Сергей Станишев можете да гледате ТУК.