България очаква евроексперти, които да помагат с регистрацията на бежанците

Българските власти са поискали финансова помощ от Брюксел за справяне с бежанския поток. В началото на октомври експерти от Евросъюза ще проверят ситуацията у нас и ще решат какви средства трябва да се отпуснат. Хиляди чужденци очакват решение за статут на бежанци в България. 


От Държавната агенция за бежанците обмислят варианти да бъде намален срокът, в който документите на имигрантите се разглеждат. С предимство при разглеждане на исканията са семействата с деца.


Мазим, Рафиф и 6-месечният Ейхан са в България от 2 месеца. Временно са в бежанския център в Пъстрогор. Пристигнали са от Сирия през Турция, за да се спасят от ужаса, който сънародниците им изживяват.


В Сирия войната е навсякъде, затова избягахме. Дойдохме пеша през гората, защото нямахме друг избор. Платихме 200 долара на човек. Много евтино, хората тук ни разказват, че са плащали по 1000 евро. Късметлии сме поне за това”, споделя Мазим Дака.


В родината си младото семейство се е нагледало на страшни сцени. Мазим е преподавал история в университета в Хомс, а съпругата му е инженер. В България се надяват да си намерят каквато и да е работа. Ако пък не успеят, смятат да си търсят късмета в други страни.


Искаме безопасност на първо място. На второ място – по-добър живот за бебето ни. Сега тук ни е много трудно, но се надяваме, че в бъдеще всичко ще се нареди. Чакаме си документите за статут на бежанци до две седмици”, призна Мазим.


Ако всичко мине гладко, скоро Мазим и Рафиф ще напуснат бежанския център в Пъстрогор. Там обаче има и много техни сънародници, за които процедурата ще е доста по-дълга. С предимство се обработват документите на семействата с деца.


„Най-точно трябва да се изясни бежанската история. Разбира се, това става с повече хора и по този въпрос сега в момента работим”, обясни председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.


Освен че предстои да бъдат назначени още служители в центровете, България очаква и експерти от Европа, които да помагат с регистрацията на бежанците.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов