Причината за спора са Западната тангента на Околовръстния път и тунелът под Шипка

Нов спор избухна между ГЕРБ и БСП, този път заради европроекти. От опозицията обвиниха управляващите, че по тяхна вина са спрени два от важните за страната ни проекти и завършването им ще струва милиони на държавния бюджет. От БСП на свой ред контрираха, че проекти не са спирани, а ГЕРБ са знаели за проблемите още през 2011-а година. 


В ябълката на раздора се превърнаха Западната тангента на Околовръстния път в София и тунела под Шипка.


В началото на октомври от Европейската комисия върнали апликационните форми на Министерството на транспорта. 


По думите на бившия министър по еврофондовете Томислав Дончев, като конкретна причина за отхвърлянето на двете апликационни форми е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури изпълнение за вече течащи проекти в жп сектора, ползвайки заемното споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). 


Така от опозицията видяха край на проектите, а управляващите го обясниха като нещо рутинно. Те не отрекоха, че има такава процедура, тя обаче била по вина точно на ГЕРБ.


„Този проблем датира от 2011 г. Още тогава правителството е трябвало да вземе решение - или чрез заем, или чрез бюджет, или чрез пренасочване на други проекти, за да се направят проектите по жп линията”, обясни Борислав Гуцанов от "Коалиция за България".  


Докато според Томислав Дончев, ако въпросът не бъде уреден, ще трябва да се плати с държавни пари, според Борислав Гуцанов няма такава опасност. Вместо това решението на Министерски съвет е да се вземат заемни средства.


В името на каузата да не губим европари, лидерът на опозицията отново предложи помощ на конкурентите си.


По тези теми съм готов целия екип да им го дам, да дават акъл, за да спасим програмите”, изрази готовност Бойко Борисов.


Отговорът на вицепремирa Зинаида Златанова обаче беше, че тя работи изцяло и само с експертите, които е заварила от предишното правителство.


Още по темата гледайте във видеото.