Българин печели два пъти от най-голямата лотария в Европа

Казват, че птицата кацала на рамото само веднъж. Дали обаче наистина е така? Решихме да проверим каква е възможността да спечелиш голяма парична награда от най-популярните игри на късмета. 


Оказа се, че има българин, който опровергава теорията за птицата. Неговият опит показва, че е възможно да спечелиш два пъти от най-голямата лотария в Европа. 

  
Миналата неделя двама души уцелиха шестица от тотото. В буквалния смисъл на думата. Единият от щастливците ще прибере 1 302 880 лв. без 20 стотинки. 


Шансът да удариш джакпота в най-популярната игра у нас Тото 2, е 1 към 13 983 816. Или иначе казано, ако тази седмица всеки българин пусне по един фиш, пак може никой да не грабне голямата парична награда.


И все пак има един българин с особен късмет. Става дума за Георги Трайков, който печели не веднъж, а цели два пъти джакпота от лотарията „Евромилиони”. Шансът това да се случи е едно на 418 милиона. Първият път Георги печели милион лири, а вторият път над 160 000 евро. Шансът да познаеш числата веднъж пък е 1 към 116 531 800.


В алтернативните игри, които набират сили напоследък, максималните печалби са от  5000 лв. до 1 000 000 лв. за осем познати числа. Тук сметката обаче е по-трудна. От една страна, защото има коефициенти, а и честотата на тиражите е различна. В единия случай през 10 минути, а във втория през пет. До края на месеца пък има и кампания, в която позналите осем или осем плюс едно числа удвояват печалбата си.


При скреч-картите билетите са с предварителен план на печалбите и се произвеждат под контрола на Министерството на финансите. Така например в игрите на "Национална лотария" всеки втори или максимум трети билет печели, като в талоните има между 10 и 22 шанса за печалба. Тези билети дават шанс да участие и в телевизионни игри с печалби над 1 милион лева. 


И все пак, единственият сигурен начин да спечелите достатъчно пари, за да живеете добре е чрез труд. Игрите на късмета служат за забавление и не трябва да водят до пристрастяване. Което, от своя страна е класифицирано от Световната здравна организация като ненормална привичка.