Отпада възможността за по-ниски тарифи, ако колата се кара само в България

Въвеждат промени в начина, по който се издава застраховката „Гражданска отговорност”. С тях ще отпадне възможността фирмите да предлагат по-ниски цени, ако амвтомобилът се използва само на територията на България.

 

С решение на Комисията за финансов надзор всяка сключена застраховка у нас трябва да важи за България, Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Това на практика означава, че ще плащаме пълната сума на застраховката, без значение дали смятаме да напускаме страната или не.

 

От Комисията за финансов надзор смятат, че застрахователите погрешно информират потребителите, че без зелената карта застраховката им не важи в ЕС. И в момента в полиците ни пише, че вслучай, че управляваме колата си извън България, а сме декларирали, че ще ползваме застраховката само тук, сме длъжни да доплатим още към вече купената полица.

 

С новата наредба от полиците ще изчезне опцията да изберем да караме колата си само в България. Вместо това ще пише, че застраховката е валидна на територията на целия Европейски съюз.

 

От двете съсловни организации на застрахователите засега отказаха да коментират очаква ли ни сериозно поскъпване на задължителната "Гражданска отговорност".