България няма да даде нито лев за проекта, но той ще е изгоден за страната ни, увери премиерът

Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България и Европа проект – „Южен поток”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който се срещна в Министерски съвет с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.

 

В срещата, която продължи повече от очакваното, участваха енергийните министри на двете страни Драгомир Стойнев и Александър Новак.

 

Министър-председателят отбеляза, че „Южен поток” е най-големият проект, осъществяван на наша територия. „Ще действаме за реализацията му”, увери Орешарски.

 

По думите на премиера днес са били уточнени основните параметри на проекта. „Българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, но параметрите са направени така, че те са изгодни за България”, категоричен беше Пламен Орешарски.

 

Последната визита на шефа на "Газпром" у нас беше през юли. Тогава Алексей Милер искаше да получи уверение, че няма да има забавяне на изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток". По план първата копка на наша територия трябва да се случи до края на годината.