Проектът е добро начало за българската енергетика, смята ресорният министър

Българските граждани няма да понесат финансов риск от изграждането на газопровода "Южен поток", увери министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който участва в срещата между премиера Пламен Орешарски и шефа на „Газпром” Алексей Милер. Днес бе дадено начало на реализацията на българския участък от газопровода.

 

Не познаваме такъв мащабен проект, такава мащабна инвестиция на територията на България”, подчерта Стойнев, цитиран от БГНЕС. Той отбеляза, че бъдещият газопровод ще премине през територията на общини, които имат голяма безработица и неговото изграждане ще създаде нови работни места.

 

Мултипликационният ефект ще бъде огромен за страната. Това е едно добро начало за българската икономика и енергетика”, категоричен беше Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС. „Ще имаме директен достъп до руски газ, а България се превръща в основен газов център на Балканите”, допълни той.

 

Министър Стойнев обясни, че строителството на българския участък ще се осъществи със собствен и привлечен капитал в съотношение 70:30, като Българският енергиен холдинг ще трябва да усвои заем в размер на около 620 млн. евро. "Единственото обезпечение на този заем са дивидентите, които ще получава компанията от транспортирането на природен газ на територията на България", подчерта енергийният министър и добави, че лихвата по заема е 4,25% и ще бъде погасяван в продължение на 22 години.

 

Дивидент България ще започне да получава от първата година, в която се запълни капацитетът на газопровода – приблизително 2018-а. За нашата страна това означава приблизително 715 млн. евро, обяви Стойнев.