Ако искането бъде уважено, ставката за 1 кг метан ще се запази на 0,85 стотинки на гигаджаул

„Помолих Европейската комисия не по-късно от първи декември да имаме отговор, каза зам.-финансовият министър Людмила Петкова във връзка с чакания от Брюксел отговор за акциза за метана, предаде БГНЕС.

 

Преди повече от месец стана ясно, че България е поискала от Европейската комисия да не променя до 2020 г. настоящия акциз върху метана, ползван за моторно гориво. Ако искането бъде уважено, ставката за 1 кг метан ще се запази на сегашното ниво от 4 стотинки или 0,85 лв. за гигаджаул. При отказ на ЕК обаче, акцизът ще трябва да се увеличи на 25 стотинки на килограм от 2014 г. От 1 януари 2014 г. България е длъжна да прилага минималната ставка в ЕС - 5,10 лв. за гигаджаул, или 0,25 лв. за килограм. В края на тази година изтича преходният срок, в който България има право да събира по-нисък акциз върху метана в сравнение с минималните нива за Европейския съюз. С изпратеното през август писмо България е поискала от Брюксел това изключение да бъде удължено до 2020 г.

 

Зам.-министърът посочи, че преди дни е изпратено и съобщение, с който помолили по-бързо да бъде отговорено на въпроса, така че да няма притеснения за цената от 85 лв. за гигаджаул. В него властта у нас е посочила, че законът е гледан на второ четене в бюджетна комисия, предстои разглеждането му в зала.

 

Людмила Петкова бе категорична, че няма да допуснат на 2 декември да няма отговор от Брюксел.

 

"Правим всичко възможно да имаме отговор преди 2 януари, т.е., да не се допусне примерно да влезе в сила ставка 5,10 за природния газ и след това да се въведе минимална ставка. Имаме уверението, тъй като те считат, че това не е вредно данъчна мярка и няма проблем да се прилага, но за правна сигурност за нас като държава, тъй като искаме прилагането да е от 31 декември 2019 г. изпратихме нотификацията, съответно и писмо, с което да ни потвърдят, че България може за 6 години да ползва намалената ставка без проблем", допълни тя.