Данъкът върху лихвите ще намалява с по 2% на година до 2017-а

Основните данъчни ставки се запазват такива, каквито са били и през тази година. Данъците, които ще плащат всички граждани, ще са 10%. Онези хора обаче, които печелят от лихви в банките ще останат доволни. Днес бе потвърдено решението данъка върху лихвите да бъде намален с 2% за 2014, като за всяка следваща година той ще пада прогресивно – с по още 2% годишно, до 2017 г. Тогава той ще стане 0%.

 

Според ГЕРБ това решение ще ощети бюджета с около 18 милиона лева и опозицията настоява тези пари да бъдат извадени от приходната част на бюджета. Зам.-финансовият министър Людмила Петкова обаче заяви, че тази сметка вече е направена, защото бюджетът е разписан след като се е появила идеята за намаляване на ставката по лихвите по депозитите.

 

Друга добра новина касае младите семейства, които имат ипотечен кредит. Те ще могат да продължат да ползват данъчни отстъпки. Първоначалната идея бе те да отпаднат, тъй като не важат за чуждестранните граждани. След това бе взето окончателно решение преференцията да бъде разширена, като ще обхваща както българи, така и чужденци.

 

Лошата новина обаче касае шофьорите на автомобили, които използват метан. Към момента все още не е пристигнал отговор от Брюксел, който да позволи акциза на горивото да се запази на същото ниво. Затова се наложи депутатите да гласуват той да се увеличи с 500%. Така от 85 стотинки на литър, цената ще скочи на 5,10 лв. Надеждите са до края на годината Европейската комисия да потвърди удължаването на настоящата ставка.

 

Според министър Петкова ще се намери начин Брюксел да отговори навреме. Под въпрос е обаче дали ще се наложи да плащаме повече през първите няколко месеца, ако няма такова решение.

 

Всички данъчни закони се дискутираха от обяд. За утре остават решенията по Закона за местните данъци и такси. Тогава ще стане и ясно колко ще плащаме за колите догодина.

 

Само за 3 часа бяха одобрени 4 от 5-те данъчни закона. Преди това се проведоха разпалени дискусии дали депутатите трябва да остават без заплата ако не идват на работа. Предложението на „Атака” е за три неизвинени отсъствия или пет последователни дни, в които депутатите не идват на работа, те да остават без заплата. Това предложение беше отхвърлено, като предизвика сериозни спорове.

 

Повече по темата гледайте във видеото.