„Старият кей” е на повече от 80 години и е корозирал от солената вода

Едно от любимите места на жителите и гостите на Поморие може да бъде възстановено с европейски средства. „Старият кей“ е на повече от 80 години и е корозирал от солената вода, а бетонната му част се руши. За да се избегнат инциденти, вече четвърта година разходките по кея са забранени.  

 

„Старият кей” е един от символите на Поморие. Построен през 30-те години на миналия век, той е бил използван като пристан за малки товарни, а по-късно и за риболовни и пътнически кораби. Много от родените в Поморие помнят това време. 

 

Преди четири години обаче на мястото се слагат катинари, за да се избегне срутването му, тъй като кеят е бил оставен на пагубното въздействието на солта и влагата. Ремонт и то частичен е бил правен преди повече от 60 години.

 

Сега обаче местното рибарско сдружение е подготвило проект за реновиране на кея и има възможност това да стане с европейски средства.

 

„Отхвърлихме идеята за наливане на бетонни колони в морето, минахме на вариант релси, възстановяване на настилката, възстановяване на парапета и осветлението”, обясни Иван Алексиев, кмет на Поморие. 

 

Ако бъде одобрен проектът на поморийци, ремонтът може да започне в началото на 2014 г. Надеждите са до лятото ще бъде укрепена поне основата му, за да може да приема отново туристи.

 

Репортер: Цеца Алексова